Εάν είσαι νέος και άνεργος, δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι νέοι εκεί έξω χωρίς εισόδημα. Το κακό είναι ότι όταν μείνεις αρκετό χρόνο χωρίς δουλειά, οι ικανότητές σου, οι γνώσεις που απέκτησες από το πανεπιστήμιο, οι φιλοδοξίες σου, ξεκινούν να σκουριάζουν. Το καλό είναι ότι διαθέτεις χρόνο. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ανούσιο, στην ουσία μπορεί να είναι άκρως εποικοδομητικό, εάν βέβαια αξιοποιήσεις το χρόνο σου σωστά.
Καταρχάς, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσεις, είναι ότι, όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η περίοδος της ζωής σου, είναι προσωρινή. Δεν ήρθε για να μείνει, ήρθε για να φύγει. Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο για κάποιους να το πιστέψουν (εξαρτάται από τις συγκυρίες του καθενός), αλλά είναι η πραγματικότητα. Ωστόσο, θα χρειαστεί κι εσύ να καταβάλεις την απαραίτητη προσπάθεια.
Μαζί και να ρίξεις για λίγο τις προσδοκίες σου. Για όσους βιαστούν να πουν ‘ουδέν μονιμότερο του προσωρινού’, θα τους πω ότι διαφωνώ. Αυτό ισχύει για άτομα που συμβιβάζονται σε μια ασφαλή ζώνη, σε ένα σταθερό εισόδημα (όσο κι αν είναι αυτό), χωρίς να αυξάνουν συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών τους. Οπόταν, μια δουλειά, οποιαδήποτε δουλειά, η οποία μπορεί να σου προσφέρει ένα εισόδημα, είναι καλή αρχή. Δεν είναι κακό να πεις θα δουλέψω μόνο και μόνο για τα λεφτά’. Γιατί τα χρειάζεσαι για να επενδύσεις σε εσένα. Θα δεις παρακάτω τι εννοώ.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσεις από το βιογραφικό σου, για να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας. Ένα καλοραμμένο βιογραφικό, σύντομο, to the point, σχετικό με τη θέση εργασίας στην οποία θα αιτηθείς, είναι ικανό να σε οδηγήσει στην πρόσληψη. Ειδικά όταν αυτό συνοδεύεται και με μια καλή συνοδευτική επιστολή.
Σχετικό: Συνοδευτική επιστολή: Τόσο σημαντική όσο το βιογραφικό
Από εκεί και πέρα, και μετά που θα έχεις εξασφαλίσει μια θέση εργασίας που σου αποφέρει ένα άλφα εισόδημα, θα πρέπει να επενδύσεις και όχι να σπαταλήσεις τα λεφτά εκείνα. Δεν μπορεί, εννοείται, κανένας να σου πει πως θα χρησιμοποιήσεις αυτά τα λεφτά, εξού και όλα όσα αναφέρονται στο παρόν κείμενο δεν αποτελούν παροτρύνσεις αλλά συμβουλές.
Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, είναι να του χαρίσεις διαδικτυακή γνώση. Από το να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού μέχρι να παρακολουθήσεις σεμινάρια σχετικά με το διαδίκτυο. Επισκεπτόμενος κάποιος τη σελίδα eSkills for Jobs Cyprus, μπορεί εύκολα να καταλάβει τη σημασία των διαδικτυακών ικανοτήτων και το ρόλο που θα παίξουν μελλοντικά στην εργοδότηση των ατόμων.
Σχετικό: Ψηφιακή οικονομία: Νέες εργασιακές ευκαιρίες – Καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη
Κυρίως όμως, μάθε πώς να φτιάχνεις τη δική σου ιστοσελίδα. Είτε πρόκειται για μια προσωπική σελίδα την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως plus για να διεκδικήσεις μια καλύτερη θέση εργασίας πιο κοντά στον κλάδο σου, είτε μια σελίδα σχετικά με το πάθος σου, είτε πρόκειται για μια σελίδα η οποία θα στεγάσει μια επιχειρηματική ιδέα (ιδέες που λίγο πολύ όλοι έχουμε). Συστήνεται η εκμάθηση της WordPress, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εργαλείο blogging στον κόσμο, με εκατομμύρια σελίδες και δεκάδες εκατομμυρίων επισκέπτες.
Το επόμενο βήμα, είναι να προσθέσεις αυτή την ικανότητα στο βιογραφικό σου. Η ικανότητα αυτή, είτε θα σε ενδυναμώσει ως υποψήφιο σε θέσεις εργασίας με αρκετό ανταγωνισμό, είτε θα σου προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε κλάδους που δεν είχες σκεφτεί προηγουμένως ότι θα μπορούσες να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας. Αυξάνονται λοιπόν οι επιλογές σου και μαζί οι πιθανότητες εργοδότησης σου.
Παράλληλα, ξεκίνα τη δική σου σελίδα. Με τι είσαι παθιασμένος/η; Με τα ρούχα; Με τα παπούτσια; Με τα ζώα; Με τα σπορ; Με τα αυτοκίνητα; Στήσε μια σχετική ιστοσελίδα και άσε το πάθος σου ελεύθερο να εκφραστεί! Ποτέ δεν ξέρεις πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα απλό εγχείρημα!
Τέλος, επένδυσε στη γνώση. Ένα από τα καλύτερα επιχειρηματικά βιβλία που μπορεί κάποιος να διαβάσει, είναι το ‘The $100 startup’ του Chris Guillebeau. Σε αυτό το βιβλίο αναφέρονται πολλά παραδείγματα ανθρώπων που πέτυχαν με χαμηλό κόστος επένδυσης, με έξυπνους τρόπους και με θέληση. Επίσης, μέσα στο βιβλίο θα βρει κανείς περιεχόμενο σχετικά με το πώς μπορεί να ανακαλύψει το ταλέντο του, το πάθος του, και πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει εισόδημα.
Συνοψίζοντας, ένας νεαρός ο οποίος έχει τελειώσει τις σπουδές του και αναμένει καιρό να του δοθεί μια ευκαιρία απασχόλησης στον κλάδο του, ή ένας νεαρός ο οποίος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση, δεν χρειάζεται να μένουν ανενεργοί κατά τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας τους.
Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν, είναι να διεκδικήσουν (μαζί με αυτές που ήδη διεκδικούν) και θέσεις εργασίας οι οποίες ίσως να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους, και με το εισόδημα αυτό να επενδύσουν στον εαυτό τους, να μάθουν νέες ικανότητες –κυρίως διαδικτυακές- και να τις χρησιμοποιήσουν. Αυτές οι γνώσεις όχι μόνο θα τους ενδυναμώσουν στην διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, αλλά μπορεί να τους προσφέρουν και μια… επιχείρηση στο τέλος της ημέρας.